Schäferhunden är verkligen den mångsidiga allroundhunden som är perfekt för alla typer av hundägare.
På engelska skulle schäfern säkert beskrivas som ”Jack of all trades, and also master of some”!

Agility är verkligen en sport som lockar hundägare i alla åldrar att vara aktiva tillsammans med sin hund. Har ni barn i familjen kan Svensk Hundungdom vara en bra start för ett livslångt intresse att vara aktiv med hunden.

Text: Christoffer Frances
Foto:Jeanette Edsjö

Kontakt & Följsamhet

Agility är en tävlingsform som går ut på att hunden på snabbast möjliga tid tar sig igenom en numrerad bana.
Alla hundar behöver och tycker om att vara aktiva i sin vardag
för att få både fysisk och mental stimulans. Den fysiska kondi- tionen och styrkan får de genom promenader och kanske chansen att få vara lösa i skog och mark. Den mentala stimulansen kan de antingen få genom att utföra saker som de är avlade för, som t ex vallning eller jakt. Andra alternativ är ju givetvis de många saker som vi människor hittar på för att stimulera våra fyrbenta vänner.

T ex spår, personsök, uppletande, nosework, specialsök efter röd kong. Aktiviteter där hunden får använda sin nos och sitt otroligt välutvecklade och i hundens liv viktiga luktsinne.

Gillar du att vara rörlig och aktiv tillsammans med din hund är agility den perfekta sporten för er. Agility är en tävlingsform som går ut på att hunden på snabbast möjliga tid tar sig igenom en numrerad bana. Sporten bygger på kontakt, följsamhet och samarbete mellan dig som förare och din hund. Grundtanken, precis som med alla andra hundsporter, är att agility ska vara roligt för både hund och förare. Även under tävling får föraren positivt uppmuntra hunden med sin röst eller handklappningar.

Inom Sveriges Hundungdom är sporten mycket populär och det
är inte svårt att förstå varför. Barn och ungdomar har ofta ett väldigt enkelt och naturligt sätt att umgås med hundar och därför blir också träningen och inlärningen av de olika hindertyperna väldigt glädjefylld för både hundar och förare. Självklart passar sporten för aktiva i alla åldrar.
Träna, tävla eller bara vara aktiv? Självklart behöver man inte tävla bara för att man tycker att det är kul med agility. Det räcker långt med att vara aktiv och träna. Men du och din hund bör gå kurs i början för att lära in rätt hinder- teknik. Rätt hinderteknik är något som man inom agilityn jobbat mycket med de senaste åren för att bl a minska skaderisken.

Tycker alla hundar om agility tillsammans med sin husse eller matte?
Ja, det vågar vi nog påstå. Att sporten är så populär grundar sig främst i att den bygger på ett positivt samarbete mellan hund och förare samt att den är belöningsbaserad!

De allra flesta hundar älskar dessutom att få springa och klättra och att dessutom få beröm när man gör det ger en oslagbar känsla av lycka både för hund och förare. Vad kan vara bättre att få göra tillsammans med sin favoritkompis?

Yes, våga prova du också med din fina schäferkompis.

Tävlingsklasser

Inom agility kan man tävla individuellt eller i lag.
Det finns två olika tävlingsklasser med olika svårighetsgrad. Agilityklass 1 – 3
Hoppklass 1 – 3
Skillnaden mellan de två klasserna är att i Hoppklass ingår inte de så kallade kontaktfältshindren dvs A-hindret, gungan och balansbommen.

Agility är verkligen en sport för alla typer av hundar och för att tävlingarna ska vara rättvisa och alla vara med och tävla delas hundarna in efter storlek eller mankhöjd i ”x-small / small/ medium / large / x-large”.

Varje år arrangeras SM-agility och svenska ekipage har under många år representerat Sverige internationellt.

Lite historia bakom denna roliga hundsport är att den egentligen startade som pausunderhållning under en hundutställning i England så sent som 1978. Men blev snabbt så uppskattad och populär att det snart blev en egen sport. Efter några år kom sporten till Sverige och har med åren vuxit oerhört snabbt i popularitet och antal utövare. Numera räknar man med att det är över 100.000 agilitystarter varje tävlingsår här hemma i Sverige.